Borrmaskiner

ALLT DU BEHÖVER VETA OM BORRMASKINER

Borrmaskiner är en mycket viktig del av många verkstäder och industriella miljöer. De används för att skapa hål i olika material, vilket är nödvändigt för en mängd olika applikationer. I denna artikel kommer vi att titta på de olika typerna av borrmaskiner, vad man ska tänka på när man köper en borrmaskin och hur man använder en borrmaskin på ett säkert sätt.

TYPER AV BORRMASKINER

Det finns flera olika typer av borrmaskiner tillgängliga, var och en utformad för specifika applikationer och material. Nedan följer en kort översikt över de vanligaste typerna av borrmaskiner:

PELARBORRMASKINER

Pelarborrmaskiner är den vanligaste typen av borrmaskin och används för allmänna ändamål. De har en upprättstående pelare som stöder huvudet och borren, vilket gör dem stabila och precisa. Pelarborrmaskiner är lämpliga för att borra hål i trä, metall och plast.

En fastmonterad pellarborrmaskin där man ser borrhuvudet

BÄNKBORRMASKINER

Bänkborrmaskiner är mindre och mer bärbara än pelarborrmaskiner. De är utformade för att monteras på en arbetsbänk och är därför idealiska för mindre projekt. De är vanligtvis mindre kraftfulla än pelarborrmaskiner och lämpar sig främst för borrdiameter på upp till 13 mm.

Radialborrmaskiner

Radialborrmaskiner används för att borra stora hål i tunga material. De har en horisontell arm som sträcker sig från pelaren, vilket gör att huvudet kan justeras i sidled och borrhuvudet kan flyttas upp och ner längs pelaren. Radialborrmaskiner är vanligtvis stora och kraftfulla och används för att borra i metall, trä och sten.

Magnetborrmaskiner

Magnetborrmaskiner är utformade för att borra hål i trånga utrymmen. De har en magnetisk fot som fäster sig mot ytan av det material som ska borras i, vilket ger extra stabilitet. Magnetborrmaskiner används ofta inom rörindustrin för att borra hål i rör och plåtar.

Universalborrmaskiner

Universalborrmaskiner är specialiserade borrmaskiner som kan användas för att borra hål i en mängd olika material och i olika vinklar. De har en justerbar bordsskiva och borren kan justeras i flera dimensioner. Universalborrmaskiner är vanligtvis dyra och används främst inom industrin.

Vad ska man tänka på när man köper en borrmaskin?

När man köper en borrmaskin är det viktigt att tänka på flera faktorer. Nedan följer några saker som du bör överväga innan du köper en borrmaskin:

Användningsområdet för borrmaskinen

Det första du bör tänka på är vad du ska använda borrmaskinen till. Om du bara kommer att borra i trä och plast, räcker en mindre och mer bärbar bänkborrmaskin. Om du däremot behöver borra i tunga material som metall och sten, behöver du en större och kraftfullare maskin, som en radialborrmaskin eller en pelarborrmaskin.

Borrdiameter

Beroende på vilken typ av material du ska borra i och vilken typ av arbete du ska utföra, behöver du en borrmaskin med en viss borrdiameter. Om du bara behöver borra små hål, räcker en bänkborrmaskin med en borrdiameter på upp till 13 mm. Om du däremot behöver borra större hål i tunga material behöver du en större maskin med en borrdiameter på upp till 50 mm.

Varumärke och kvalitet

Det är viktigt att köpa en borrmaskin från ett välrenommerat varumärke som erbjuder hög kvalitet. Du vill ha en borrmaskin som är hållbar, pålitlig och som kommer att hålla länge. Köp inte den billigaste maskinen du kan hitta, eftersom den sannolikt inte kommer att vara tillräckligt hållbar för dina behov.

Garanti och service

Innan du köper en borrmaskin, se till att du kontrollerar garantivillkoren och serviceavtalen. En borrmaskin är en investering och du vill ha en som kommer att hålla länge och som kan repareras eller ersättas om det skulle behövas.

Säker användning av borrmaskiner

Det är viktigt att använda borrmaskiner på ett säkert sätt för att undvika olyckor och skador. Nedan följer några tips för att använda borrmaskiner på ett säkert sätt:

Använd skyddsglasögon

Det är viktigt att använda skyddsglasögon när du använder en borrmaskin, eftersom små bitar av material kan spruta upp i ditt ansikte och orsaka skador.

Använd hörselskydd

Borrmaskiner kan vara mycket högljudda och det är viktigt att skydda din hörsel genom att använda hörselskydd.

Var försiktig med lösa kläder och långt hår

Se till att du inte har lösa kläder eller långt hår som kan fastna i borrmaskinen. Det är också viktigt att ta bort smycken och klockor som kan fastna.

Fäst materialet på plats

Se till att materialet som du ska borra i är ordentligt fastsatt på plats. Detta kommer att förhindra att det rör sig och orsakar olyckor.

Justera borrdjupet

Justera borrdjupet på din borrmaskin så att du inte borrar för djupt eller för grunt. Detta kommer att hjälpa till att förhindra skador på materialet och på borren.

Använd rätt borrtyp för materialet

Det är viktigt att använda rätt borrtyp för det material du ska borra i. Om du försöker borra i metall med en träborr kan det orsaka skada på både materialet och borren.

Stäng av borrmaskinen innan du byter borr

Se till att du stänger av borrmaskinen och tar bort kontakten innan du byter borr. Detta kommer att förhindra att maskinen startar av misstag och orsakar skador.

På Erlandsson och Hjorth är vi stolta över att endast erbjuda produkter av högsta kvalitet

Som ledande leverantör av industriella maskiner tror vi på att erbjuda endast högsta kvalitet till våra kunder. Detta är anledningen till att vi samarbetar med världsledande leverantörer för att tillhandahålla de bästa produkterna på marknaden.

Varför välja Erlandsson och Hjorth för din borrmaskin?

När det gäller borrmaskiner erbjuder vi endast produkter från varumärken som är kända för sin höga kvalitet och pålitlighet. Vårt sortiment av borrmaskiner inkluderar pelarborrmaskiner, bänkborrmaskiner, radialborrmaskiner, magnetborrmaskiner och universalborrmaskiner. Vårt team av experter kan hjälpa dig att hitta den borrmaskinen som bäst passar dina behov.

Vi erbjuder också garanti och serviceavtal på våra produkter, så att du kan känna dig trygg i ditt köp. Dessutom erbjuder vi konkurrenskraftiga priser, vilket gör att du kan köpa en högkvalitativ borrmaskin utan att överskrida din budget.

Förutom borrmaskiner har erbjuder vi ett gediget utbud av fräsmaskiner, svarvmaskiner, plåtmaskiner och mycket mer.

Säkerhet är en prioritet

På Erlandsson och Hjorth är säkerhet alltid en prioritet. Vi förstår vikten av att använda borrmaskiner på ett säkert sätt för att undvika olyckor och skador. Därför erbjuder vi även säkerhetsutrustning som skyddsglasögon och hörselskydd för att hjälpa till att minska risken för skador.

Kontakta oss idag för att hitta din perfekta borrmaskin

Om du behöver mer information eller rådgivning om vilken typ av borrmaskin som passar bäst för dina behov, tveka inte att kontakta oss på Erlandsson och Hjorth. Vi är experter på industrimaskiner och vår höga kvalitet och utmärkta service gör oss till det självklara valet för din nästa borrmaskin.

Semesterstängt

Semesterstängt vecka 28 - 31

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer