Fräsmaskiner

Fräsmaskiner är en verktygsmaskin som används för att forma och bearbeta olika material genom att ta bort överskottsmaterial genom roterande skärverktyg. Denna process möjliggör skapandet av komplexa geometrier och ytor som annars skulle vara svåra att uppnå med traditionella metoder.

Användningsområden för Fräsmaskiner 

Tillverkningsindustrin 

Fräsmaskiner är hjärtat i tillverkningsindustrin. De används för att tillverka allt från enkla komponenter till avancerade maskindelar. Dessa maskiner möjliggör skapandet av precisa geometrier och ytor som krävs för att säkerställa optimal funktion hos olika produkter. 

Formgivning och Prototyper 

Inom design- och prototyptillverkning spelar fräsmaskiner en central roll. De kan användas för att skapa detaljerade prototyper av produkter innan de går in i massproduktion. Detta sparar tid och pengar genom att identifiera eventuella designfel tidigt i processen. 

Metallbearbetning 

Fräsmaskiner är särskilt värdefulla för bearbetning av metaller som stål, aluminium och titan. De kan skära genom dessa hårda material med hög precision och skapa komplexa strukturer som används inom flygindustrin, fordonsindustrin och mycket mer. 

Fräsmaskiner ni kan hitta hos oss 

Bäddfräs 

Bäddfräsen är en konventionell fräsmaskin med ett horisontellt placerat arbetsbord. Skärverktyget är monterat på en horisontell axel och kan röra sig längs X-, Y- och Z-axlarna. Den används främst för bearbetning av stora arbetsstycken med hög precision. 

Universalfräs 

Universalfräsen är en mångsidig maskin som kan justeras i olika vinklar och riktningar. Den kan utföra olika typer av bearbetning, inklusive horisontell, vertikal och vinkelfräsning. Denna typ av maskin passar bra för olika arbetsstycken och applikationer. 

CNC-fräs 

CNC-fräsen är en avancerad fräsmaskin som styrs av datorprogram. Den kan utföra komplexa och exakta bearbetningar med hög automatisering. CNC-fräsar kan vara både horisontella och vertikala och används inom tillverkningsindustrin för att producera detaljerade och precisa komponenter. 

Vertikalfräs 

Vertikalfräsen har ett vertikalt placerat arbetsbord där arbetsstycket placeras. Skärverktyget är monterat på en vertikal axel och rör sig längs X-, Y- och Z-axlarna. Denna typ av fräsmaskin används för vertikal bearbetning av material och är särskilt lämplig för skapandet av hål och fickor. 

Fleropfräs 

Fleropfräsen, eller fleroperationsfräsen, är en maskin som kan utföra flera bearbetningsoperationer på ett arbetsstycke utan att det behöver flyttas till olika maskiner. Detta minimerar tidsfördröjningar och ökar effektiviteten genom att flera bearbetningar kan utföras i en enda inställning. 

Manuell fräs 

Den manuella fräsen är en enklare typ av fräsmaskin där operatören manuellt styr rörelserna av arbetsbordet och skärverktyget. Den kräver mer direkt övervakning och manuell hantering jämfört med de mer automatiserade CNC-varianterna. 

 

Välkommen att kontakta oss på Maskin AB Erlandsson & Hjorth för rådfrågning vilken fräsmaskin som skulle pass er verksamhet bäst. 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer