KEF MOTORS

KEF-MOTOR bygger på mångårig erfarenhet, kunskap och gediget hantverk. Vi har ett brett utbud av många typer av pålitliga, hållbara och solida slip- och polermaskiner.

1870: Grundaren av KEF, Hans Marius Nielsen, föddes 1870 i byn Bøjden nära Fåborg på ön Fyn.

Den äldste av 6 barn, Hans Marius Nielsen var son till byns smed. Genom att hjälpa sin far i smedjan tros han ha lärt sig i smedjan om material, kvalitetsarbete och den hantverkstradition som blev grundläggande för hans senare arbete.

kef omos

Han var lärling på Svendborg Maskinfabrik och arbetade sedan några år på Emil Møllers telefonfabrik i Horsens. Han arbetade för L.M. Ericsson i Stockholm i flera år men ville tillbaka till Danmark. När han blev verkmästare vid Thomas B. Thriges motorfabrik i Odense gjorde han bekantskap med P.A. Fisker.

1906: Den 1 maj, H.M. Nielsen och P.A. Fisker etablerade Fisker & Nielsen, ett företag som tillverkar små elmotorer.

Fisker hade många bra idéer för användning av motorer, så han tillverkade allt från fläktar och kökshissar till kaffekvarnar och manglar. Han utvecklade till och med en dammsugare. Efter att ha tagit isär den och satt ihop den otaliga gånger skapade han ”Nilfisk”, den första elektriska dammsugaren i Europa.

P.A. Fisker behöll firmanamnet trots att H.M. Nielsen avslutade deras samarbete. Rykten säger att han var för snål för att köpa nytt brevpapper.

t4
3 2

1910: Nielsen grundade KEF på baksidan av ett hyreshus i området Vesterbro i Köpenhamn. Hans avsikt var att tillverka elmotorer under namnet KEF.

Lokalerna på Vesterbrogade 27 kunde dock inte hänga med i tillväxten och efter att ha hyrt olika lokaler i området slutade han med att han köpte fastigheten på Finsensvej 29 och 1,4 tunnland angränsande mark. Detta gav grunden för expansion under många år framöver.

1940: H.M. Nielsen började lämna över vissa chefsfunktioner till sin son, som hade arbetat som lärling i fabriken och studerat ingenjör i Tyskland.

1955: När H.M. Nielsen dog vid 85 års ålder, han lämnade efter sig ett företag skapat i hans anda på en grund av gott hantverk.

1960: På sin 50-årsjubileum den 16 november 1960 hade KEF 175 anställda, en anläggning på 43 000 kvadratfot och en årlig produktionsvolym på 25 000 enheter.

t5
Scantool66

50 år efter grundandet hade KEF genomgått två världskrig. Under dessa perioder var kunder ibland tvungna att tillhandahålla koppar, bland annat, eftersom det var svårt att få tag på råvaror.

De två krigen gav dock också upphov till tullbeställningar. Till exempel producerade KEF ett stort antal elmotorer för postfordon och fläktmotorer för gasgeneratorer för personbilar. KEF bidrog starkt till att hålla igång saker och ting i Danmark.

KEF specialiserade sig på att tillverka specialanpassade motorer enligt industrins efterfrågan för oljebränningsugnar, tvättmaskiner, centrifuger, pumpar, symaskiner, fartygsdynamon och hissar.

Det levererade till cementindustrin och upprätthöll produktionen av slip- och polermaskiner. Motorer tillverkades i storlekar från 0,25 till 50 hk i lik- och växelströmsversioner.

Namnlost 132
t3

Några år senare köptes KEF upp av Thrige Titan, elmotortillverkaren.

1965: Thrige Titan flyttade hela produktionslinjen till anläggningen i Aalborg och fortsatte att driva den där till 1979.

1979: Under slutet av 1970-talet genomförde Thrige Titan ett moderniseringsprojekt. All tillverkning i Aalborg överfördes till Odense, där de välkända KEF-slipmaskinerna fortsatte att tillverkas.

1988: SCANTOOL GROUP förvärvar KEF Motor.

VI SÄLJER HELA KEF MOTORS SORTIMENT AV slipmaskiner

Ladda ned KEF motors produktkatalog här

Namnlost 1 3 1

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer