Rundvals

Rundvalsmaskiner från Erlandsson & Hjorth 

Rundvalsmaskiner representerar en central komponent inom metallbearbetningsindustrin och används för att forma plåt och skapa olika profiler genom rundvalsningsteknik. Dessa avancerade maskiner möjliggör tillverkning av rörsystem, profiler för byggindustrin, och andra komplexa former med hög precision och effektivitet. 

Vad är en rundvals? 

En rundvals är en maskin inom metallbearbetningsindustrin som används för att forma plåtmaterial och skapa olika profiler genom en process som kallas rundvalsning. Denna teknik innebär att plåtpasserar genom en serie valsar som successivt minskar avståndet mellan dem, vilket resulterar i en gradvis formning av materialet. 

Rundvalsmaskiner är särskilt användbara för att skapa olika profiler såsom rör, kanaler, och andra former som krävs inom konstruktion, fordonsindustrin, och andra tillverkningsområden. Dessa maskiner erbjuder mångsidighet och precision i bearbetningen av plåt och spelar en viktig roll i tillverkningsprocessen för komplexa metallprofiler. 

Funktioner och arbetsprocess 

Materialmatning: Processen inleds genom att plåt matas in i rundvalsmaskinen. 

Första valsning: Plåten passerar genom den första valsningen där den får sina inledande böjningar. Denna fas innebär en gradvis formning med en relativt stor radie. 

Andra valsning: Plåten fortsätter sedan genom den andra valsningen där ytterligare formning sker. Den andra valsningen har en mindre radie än den första fasen och bidrar till att skapa den önskade profilen. 

Tredje valsning: Den slutliga formningen äger rum när plåten passerar genom den tredje valsningen. Här är radieinställningen oftast den minsta och ger plåten dess avslutande profil. 

Resultatet är en färdigprofil som kan vara rund, oval eller av annan form beroende på valsarnas utformning och inställningar. 

Fördelar med rundvalsmaskiner 

Mångsidighet: Rundvalsmaskiner möjliggör tillverkning av olika profilformer, vilket inkluderar runda, ovala och rektangulära profiler. 

Effektivitet: Dessa maskiner är kända för sin snabbhet och effektivitet, vilket gör dem lämpliga för storskalig produktion. 

Precision: Med avancerad styrning och inställningsmöjligheter kan rundvalsmaskiner uppnå hög precision och repeterbarhet i skärprocessen. 

Minskat materialavfall: Genom att minska behovet av omfattande efterbearbetning och materialspill, bidrar rundvalsmaskiner till en mer effektiv användning av material. 

Rundvalsmaskiner är oumbärliga inom branscher som kräver komplexa profiler och exakt formning av metallmaterial. Dessa maskiner kräver skicklighet och expertis för att säkerställa optimal prestanda och produktion av högkvalitativa profiler inom metallbearbetningsindustrin. 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer